Vastuullinen pelaaminen

Vastuullinen pelaaminen on sitä, että pelaaja tietää pelaamiseen liittyvät uhkatekijät ja kontrolloi pelatessaan niitä siten, että voi minimoida ko. tekijöiden uhkan.

Toisin sanoen; pitää pelatessaan mielessään mm. seuraavat seitsemän seikkaa, jotta "mopo ei karkaisi käsistä".

 1. Laske pelibudjettisi tarkkaan!
  Pidä huoli siitä, että pelaat aina vain ylimääräisellä rahalla! Rahaa on aina jäätävä myös ruokaan, laskuihin sekä muihin kuukausittaisiin menoihisi.
 2. Älä ikinä lainaa rahaa pelaamisen takia!
  Älä saata itseäsi tilanteeseen, että lainaat rahaa, jotta pääsisit pelaamaan tai että joudut lainaamaan joltakin taholta rahaa, jotta saat ostettua ruokaa tai maksettua laskusi, koska olet pelannut kaikki niihin tarkoitetut rahat.
 3. Rajoita peliaikasi ja -rahasi!
  Aina ennen pelaamista päätä, kuinka paljon aiot käyttää rahaa ja aikaa pelaamiseesi. Kun ennalta päätetty aika tai rahasumma on kulunu, lopeta pelaaminen!
 4. Muista tauottaa pelaamisesi!
  Jos aiot pelata pidempiä aikoja kerralla, on syytä pitää välillä taukoja. Tämä helpottaa myös pelaamisen lopettamista "peliajan" päättymisen jälkeen. On myös suotavaa pitää taukoa pelikertojen välillä!
 5. Peliajan ja -rahan suhteutus muuhun ajan- ja rahankäyttöön!
  Kaikki vapaa-aikasi ei saa kulua pelatessa! Vain, jos pelaaminen pysyy huvittelun rajoissa, pysyy sinullakin hyvä mieli!
 6. Älä pelaa, äläkä edes harkitse pelaamista
  mikäli olet stressaantunut, masentunut tai jos sinulla on muita huolia!
 7. Jos epäilet itsellesi edes pieni muotoista peliriippuvuutta
  hanki pelaamisen tilalle muuta tekemistä, kerro läheisillesi ja hae apua!

Mistä apua?

peluuri

Peluuri (www.peluuri.fi)

Peluuri on valtakunnallinen puhelinpalvelu peliongelmaisille ja heidän läheisilleen. Auttava puhelin tarjoaa tietoa ja tukea peliongelman hoitamiseen.
Peluuri.fi sivustolta löytyy myös eNeuvonta sekä keskustelupalsta, josta peliongelmainen tai hänen läheisensä löytää helposti itselleen vertaistukea.

a-klinikkasti

A-klinikkasäätiö (www.a-klinikka.fi)

A-klinikkasäätiö tuottaa hoito- ja kuntoutuspalveluita päihde- ja riippuvuusongelmista kärsiville ja heidän läheisilleen A-klinikoilla, nuorisoasemilla, katkaisuhoitoasemilla, kuntoutuskeskuksissa ja tukiasuntotoiminnan avulla yhteensä 16 hallinnollisessa yksikössä.

EI OLE HÄPEÄ HAKEA APUA! - ON HÄPEÄ JÄÄDÄ ASIAN KANSSA YKSIN!